CMI Dr. Viorica Gabrian
   
 
Cabinet Dermato-Venerologie
   
       
       
Consultatii de dermatologie
Consultatii de venerologie
Consultatii de cosmetologie
Electrocauterizari
Cauterizari chimice
Analiza alunitelor
Interventii chirurgicale
Tratamente cu toxina botulinica
Recoltare de secretii
Prelevare de biopsii cutanate
 
 

Tratamentul hiperhidrozei axilare cu toxina botulinica

hiperhidrozaHiperhidroza se caracterizeaza printr-o productie excesiva de secretie sudorala.

Transpiratia sau secretia sudorala reprezinta un process fiziologic vital ce mentine normotermia organismului si contribuie la hidratarea pielii.
Termenul de “transpiratie” se refera atat la produsul de secretie al glandelor sudoripare ecrine cat si al celor apocrine. Glandele sudoripare ecrine produc cea mai mare parte a secretiei sudorale, intervin in procesul de termoreglare si sunt responsabile de aparitia hiperhidrozei, pe cand cele apocrine au un rol nedeterminat in aparitia acestei afectiuni.

Secretia sudorala ecrina este un fenomen reflex controlat in principal prin sistemul nervos simpatic. Impulsul nervos porneste de la nivel central, ajunge in maduva spinarii, ganglionii simpatici si in final prin intermediul fibrelor nervoase simpatico stimuleaza secretia glandulara. Principalul neurotransmitator eliberat periglandular este acetilcolina.

Hiperhidroza primara sau idiopatica afecteaza simetric palmele, plantele, fata si/sau axilele. Afecteaza in mod egal ambele sexe si toate rasele; pacientii prezinta un istoric familial pozitiv in 60-80% din cazuri.
Stimulii incriminati in aparitia secretiei sudorale sunt in primul rand emotionali, dar temperatura crescuta sau efortul fizic pot contribui la aparitia manifestarilor clinice.

Hiperhidroza este o afectiune ce poate influenta in mod semnificativ calitatea vietii pacientilor, cu un impact negativ important asupra multor aspecte ale activitatilor cotidiene. Pe langa impactul emotional negativ, transpiratia excesiva poate compromite functia de bariera a pielii favorizand in acest fel aparitia macerarii si a suprainfectiilor.

Tratamentul hiperhidrozei poate fi local, sistemic sau chirurgical.

Local se pot utiliza saruri de aluminiu, substante astringente de tip glutaraldehida, substante anticolinergice de tip glicopirolat, iontoforeza. Injectarea toxinei botulinice este cea mai eficienta terapie nechirurgicala in formele localizate de hiperhidroza; procedura este sigura si bine tolerate.hiperhidroza

Sistemic – anticolinergice, grevate de efecte secundare importante.

Chirurgical – tratament rezervat pacientilor care nu au obtinut raspuns la tratamentele anterioare.

Algoritm de tratament in hiperhidroza primara:

 • Axilara:
  1. antiperspirante
  2. saruri de aluminiu
  3. injectarea de toxina botulinica
  4. interventie chirurgicala
 • Palmara
  1. saruri de aluminiu/iontoforeza
  2. injectare de toxina botulinica
  3. simpatectomie

Toxina botulinica blocheaza eliberarea acetilcolinei la nivelul terminatiilor nervoase presinaptice; blocarea eliberarii de acetilcolina are ca rezultat denervarea chimica a glandelor sudoripare ecrine si diminuarea sau intreruperea secretiei sudorale. Fenomenul este reversibil; o data cu reluarea activitatii sinaptice secretia glandulara revine si efectul clinic al injectarii toxinei se epuizeaza.

In concluzie, injectarea toxinei botulinice este o metoda sigura si eficienta de tratament in hiperhidroza primara, este minim invaziva, efectele secundare sunt minime si tranzitorii, durata medie a efectului este de 6-7 luni.

Sunati la 0723272446 sau apasati aici pentru a programa o consultatie la cabinetul doamnei Doctor Dermatolog Viorica Gabrian.

Luni, Miercuri: 8-13
Marti, Joi: 14-19
Vineri: saptamana 1,3 a lunii 14-19
Vineri: saptamana 2,4 a lunii 8-13
Sambata: programare cu 48h inainte
Modificari cutanate fiziologice in sarcina
Arsurile solare
Acnee
Herpesul genital
Alopecii-caderea parului
Candidoza
Dermatita seboreica
Trichomoniaza
Infectii cu papilomavirusuri umane
Pitiriazis versicolor
Dermatita atopica
Tratamentul hiperhidrozei axilare
Cancerul de piele
 
Adresa: Soseaua Iancului nr.3, Etaj 1, cabinet 26, sector 2, Bucuresti
Telefon: 0723272446, intre orele 8-20
 StudentLand